Yliopiston kielikeskus

Slovakin kieli

Slovakki ja Slovakia

Slovakin kieltä sanotaan slaavilaisten kielten lingua francaksi. Se on länsislaavilainen kieli tšekin, puolan ja Saksassa puhutun ylä- ja alasorbin lisäksi. Kaikkien slaavilaisten kielten ydinalueina voidaan pitää Slovakiaa ja eteläistä Puolaa. Noilta seuduilta kielet levisivät muualle Eurooppaan ja Venäjälle.

Slovakia oli se Tšekkoslovakian puoli, jota ei juurikaan ole tunnettu ennen kuin maa jakautui itsenäisiin Tšekinmaahan ja Slovakiaan. Jakautuminen oli melkoinen poikkeustapaus maailmassa, yhtä rauhallisesti ja täysin vailla minkäänlaisia väkivaltaisuuksia ei vastaavaa ole nähty. Tapahtunut kuvaa osaltaan väestön ikivanhaa kulttuuritaustaa ja sellaista sivistyspääomaa, jota Eurooppa tulee lähivuosina kipeästi tarvitsemaan.

Bratislava

Nykyinen Slovakia oli jo 800-luvulla vauraan Suur-Määrin valtakunnan keskus ja jo tuolloin aloitettiin ensimmäisen kerran saattamaan kieltä kirjalliseen muotoon kreikkalaiskatolisten veljesten Methodiuksen ja Kyrilloksen toimesta. Myöhemmin Suur-Määrin valtakunta kukistui kun paimentolaisveljemme unkarilaiset vyöryivät Karpaattien yli.

Unkarilaisaika kesti tuhannen vuotta. Turkkilaisten valloitettua Pannonian pustat edusti Slovakia yksin vapaata Unkaria. Slovakkien ja unkarilaisten suhteessa on nähtävissä monia yhtäläisyyksiä suomalaisten ja ruotsalaisten suhteisiin, aina historiaa myöten.

Slovakian pääkaupunki on Helsingin kokoinen Bratislava ja maa sijaitsee tarkalleen Euroopan maantieteellisessä keskipisteessä. Pääkaupungista pääsee laivalla Tonavaa pitkin 60 km:n päähän Wieniin tai 150 km:n päähän Budapestiin.

Konstantin a Metod

Slovakin kielen merkitys

Slovakin kieli on yksi neljästä länsislaavilaisesta kielestä, sen puhujamäärä on pieni, kielen puhujia on yhtä paljon kuin suomen kielen. Kieli on kuitenkin sekä historiallisesti, maantieteellisesti, että kielitieteellisesti merkittävä. Kieltä puhutaan aivan Euroopan keskipisteessä, alueella joka kuuluu slaavilaisen kulttuurin sydämeen. Slovakin kieli on tästä johtuen suora portti muihin slaavilaisiin kieliin, joiden merkitys ja kysyntä tulee lähivuosina voimakkaasti kohoamaan. Erityisesti Euroopan Unionin paineet laajentua kattamaan myös varsinainen Keski-Eurooppa eli entisen Itävalta-Unkarin alue johtavat tähän. Näillä alueilla puhutaan enimmääkseen kieliä, joita ymmärtää slovakin kielen pohjalta. Slovakin kielen osaaminen on siis vuosituhannen alussa strateginen etu.

Slovakin kielen paikka Euroopan historiallisessa ja maantieteellisessä keskipisteessä sekä slaavilaisten kielten risteysasemana näyttäytyy myös sen poikkitieteellisinä leikkauspintoina yliopistossa. Kieli kuuluu luonnollisesti slaavilaisena kielenä laajemmin slaavilaisen kulttuurin opetuksen yhteyteen. Toisaalta Slovakia maana poikkeaa muista slaavilaisista maista historiansa vuoksi. Slovakit jakavat lähes tuhatvuotisen yhteisen historian suomalaisten kielisukulaisten unkarilaisten kanssa.

Lisätietoja

Yhteystiedot

kompassi

Käyntiosoite:
Opintoasiat ja hallinto
Seminaarinmäki, Oppio-rakennus

Sähköposti:
lcinfo@ulc.jyu.fi

Postiosoite:
Yliopiston kielikeskus
PL 35
40014 Jyväskylän yliopisto