Yliopiston kielikeskus

Tervetuloa opiskelemaan slovakkia!

Slovakki

Vuoristo-opas

Eräs kielten pikkujättiläinen...

Pieni kieli on avain, joka avaa portit moneen paikkaan. Mutta millainen pieni kieli olisi sopiva valinta? Vastaus on yksilöllinen ja riippuu kielen strategisesta asemasta suhteessa maailmaan ja omaan opiskeluun. Pieni kieli on se teräväksi hiottu kärki, joka täydentää muun osaamisemme ja vie meidät tavoitteisiin, joihin emme muutoin ehkä koskaan pääsisi.

Slovakin kieli on monessakin suhteessa strategisessa asemassa. Kieli on kooltaan suunnilleen suomen luokkaa. Slovakian väkiluku on myös sama kuin Suomen. Ja mitä vielä?

Keskellä Eurooppaa

Maa sijaitsee Euroopan maantieteellisessä keskuksessa. Naapurimaita ovat Itävalta, Tšekki, Puola, Ukraina ja Unkari. Wien on Slovakian pääkaupunkia Bratislavaa yhtä lähellä kuin Jämsä Jyväskylää, Budapest yhtä lähellä kuin Tampere. Slovakialle kuuluvan Tatravuoriston takana sijaitsee Puola ja Itämeri, eikä etelään mennessä ole Italiankaan raja kaukana.

Keskellä Euroopan historiaa

Maa sijaitsee aivan Vanhan Euroopan historiallisessa sydämessä. Slovakia kuului aikanaan Habsburgien Itävalta-Unkarin ydinalueeseen ja se kätkee sisälleen valtaisan määrän muinaisia linnoja, kirjallisuutta ja historiaa. Kun mennään vielä kauemmas ajassa taaksepäin, kohdataan Frankkien valtakunnan kanssa kilpaillut legendaarinen Suur-Määrin valtakunta, Marcus Aureliuksen ajan Rooman kylpylät, etuvartiot, ja muinaisten kelttien perintö. Vanhimmat arkeologiset löydöt ulottuvat jopa 30 000 vuoden taakse, paleoliittiselle ajalle, aikaan jolloin Suomi oli jään alla.

Kulttuurien leikkausalue

Kulttuurisesti Slovakia on kiintoisalla tavalla slaavilaisuuden ja suomalais-ugrilaisuu-den leikkauspinnassa. Slovakit itse ovat länsi-slaaveja ja heidän lähimpiä serkkujaan ja kielisukulaisiaan ovat tšekit. Kuitenkin Slovakia ehti olla tuhat vuotta osa Unkarin valtakuntaa, jossain historian vaiheessa jopa sen ainoa osa.

Slaavilaisten kielten alkukoti

Slovakin kieli on myös slaavilaisten kielten ”lingua franca” ja Slovakia slaavien ”Volgan mutka”. Slaavien alkukoti sijaitsi Karpaattien ympäristössä, josta heimot levisivät eri ilmansuuntiin muodostaen itä- länsi- ja eteläslaavit. Niinpä slovakin kielen pohjalta saa selvän useimmista slaavilaisista kielistä. Varhainen kirkkoslaavi pohjautuu slovakin kieleen ajalta, jolloin Suur-Määrin valtakuntaan saapuivat Kyrillos ja Methodios tuomaan kristinuskoa ja perustamaan kirjakieltä.

Pieni kulttuurikattila Euroopan ytimessä luo suuria persoonia: Alexander Dubček, Jan Amos Comenius, Andy Warhol, ja monet muut…

Vain Jyväskylässä

Jyväskylä on jo kolmatta kymmentä vuotta ollut Pohjoismaissa ainoa yliopisto, jossa voi opiskella slovakin kieltä ja kulttuuria. Slovakkia opiskellaan kautta maailman ja Bratislavassa järjestettävään Studia Academica Slovaca – slovakin kielen ja kulttuurin kesäkouluun kokoontuu vuosittain kielen harrastajia lukusista maista. Slovakin kieli muodostaa näin suomalaisille opiskelijoille maapallon ympäri kuljettavan kulttuurisillan.

Slovakin kielen ja kulttuurin perusopintojen opetus, ainona Suomessa ja Pohjoismaissa, alkoi vuonna 1991. Vuodesta 1993 alkaen on ollut mahdollista suorittaa kaikille avoin slovakin kielen ja kulttuurin opintokokonaisuus. Slovakin kieli sopii sivuaineeksi tai yksittäiseksi arvosanaksi. Slovakin kielessä voi suorittaa perusopinnot (30 op), joiden tavoitteena on antaa hyvä slovakin kielen taito sekä tutustua maan kirjallisuuteen ja kulttuuriin.

Yhteystiedot

kompassi

Käyntiosoite:
Opintoasiat ja hallinto
Seminaarinmäki, Oppio-rakennus

Sähköposti:
lcinfo@ulc.jyu.fi

Postiosoite:
Yliopiston kielikeskus
PL 35
40014 Jyväskylän yliopisto